Theme:

Back to our future… AD in childhood

Venue: Le Centre Sheraton Montréal

Faculty

Raj CHOVATIYA, Chicago, IL
Carsten FLOHR, London, UK
Kenji KABASHIMA, Kyoto, JP
Peter SCHMID-GRENDELMEIER, Zurich, CH
Eric SIMPSON, Portland, OR
Andreas WOLLENBERG, Munich, DE

back to local EDTdisplay UTC time

Time (EDTUTC)

Monday, October 17th, 2022

ISAD Pre-Meeting

08:00 – 11:30 12:00 – 15:30 Organization of Care in Atopic Dermatitis➜ more info & registration
Bridging the Gaps
11:30 – 13:00 15:30 – 17:00 Lunch

Opening Welcome

13:00 – 13:30 17:00 – 17:30 Welcome Address
Danielle MARCOUX, Michele RAMIEN
ISAD Board Welcome
Alain TAIEB

Plenary Session 1: Keynote — Atopic Dermatitis in Children

13:30 – 14:30 17:30 – 18:30 Moderators: Danielle MARCOUX + Michele RAMIEN
Keynote Speakers: Danielle MARCOUX, Montreal, QC + Amy PALLER, Chicago, IL
13:30 17:30 — 45 min IL.1 An insight into the history of atopic dermatitis
Daniel WALLACH
IL.2 Today and in Canada
Danielle MARCOUX
IL.3 The future in pediatrics
Amy PALLER
14:30 – 15:15 18:30 – 19:15 Refreshment break in the Exhibit Hall

Scientific Session 2: Outcome measures, primary prevention & diagnosis

15:15 – 16:50 19:15 – 20:50 Moderators: Aaron DRUCKER + Amy PALLER
15:15 19:15 — 5 min Introduction of session
15:20 19:20 — 20 min IL.4 TBC
Eric SIMPSON
15:40 19:40 — 10 min OL.1 Emollients for atopic dermatitis prevention: 5-year results from the BEEP Randomised Trial
Hywel WILLIAMS
15:50 19:50 — 10 min OL.2 Remote severity assessment in atopic dermatitis: validity and reliability of the remote EASI and SA-EASI
Aviël RAGAMIN
16:00 20:00 — 10 min OL.3 Atopic dermatitis: factors associated with age of onset in adulthood versus childhood
Laura MAINTZ
16:10 20:10 — 10 min OL.4 Validating the use of RECAP of atopic eczema (RECAP) instrument to measure eczema control of adult patients in an Asian clinical setting
Yik Weng YEW
16:20 20:20 — 10 min OL.5 Prevalence, clinical features, and risk factors of severity of atopic dermatitis in children with skin phototype Ⅵ in Senegal
Birame SECK
16:30 20:30 — 10 min OL.6 The burden of stigma in pediatric Atopic Dermatitis: measurement using the new, validated PROMIS pediatric stigma and skin module
Amy PALLER
16:40 20:40 — 10 min Summary and unmet needs
Aaron DRUCKER + Amy PALLER + Eric SIMPSON
17:15 – 17:45 21:15 – 21:45 e-Poster Presentation 1 and Visit Exhibits
17:00 – 19:00 21:00 – 23:00 ISAD Board meeting
18:00 – 20:00 22:00 – 24:00 Welcome Reception in Exhibit Hall
as of september 02, 2022
Time (EDTUTC)

Tuesday, October 18th, 2022

07:45 – 09:00 11:45 – 13:00 Continental Breakfast
08:15 – 08:45 12:15 – 12:45 e-Poster Presentation 2

Scientific Session 3: Mechanisms of disease & models

09:00 – 10:35 13:00 – 14:35 Moderators: Kirk BARBER + Chih-ho HONG
09:00 13:00 — 5 min Introduction of session
09:05 13:05 — 20 min IL.5 The exposome in atopic dermatitis
Carsten FLOHR
09:25 13:25 — 10 min OL.7 Direct Experimental Evidence Establishing Staphylococcus aureus Superantigens Drive Atopic March from Atopic Dermatitis to Asthma
Govindarajan RAJAGOPALAN
09:35 13:35 — 10 min OL.8 Diagnosis and Management of Pediatric Chronic Hand Eczema: The PEDRA CACHES Survey
Michael HAFT
09:45 13:45 — 10 min OL.9 IgE-mediated autoimmunity in atopic dermatitis associates with atopic disorders and is influenced by environmental and life style factors
Inge KORTEKAAS KROHN
09:55 13:55 — 10 min OL.10 Distinct IL-13 production and accumulation in lesional and non-lesional skin of atopic dermatitis patients
Gaurav ISOLA
10:05 14:05 — 10 min OL.11 Aero-allergen exposure in the house is associated with atopic dermatitis in children from urban, rural, and peri-urban areas of South Africa
Janine DEWAR
10:15 14:15 — 10 min OL.12 Antimicrobial and anti-inflammatory effects of vernix caseosa on the epidermal barrier of atopic dermatitis models
Carolina CABALÍN
10:25 14:25 — 10 min Summary and unmet needs
Kirk BARBER + Carsten FLOHR + Chih-ho HONG
10:35 – 11:05 14:35 – 15:05 Refreshment Break and Visit Exhibits

Scientific Session 4: The Canadian Experience (outreach/research)

11:00 – 12:00 15:00 – 16:00 Moderators: Rachel ASINIWASIS + Robert BISSONNETTE
11:05 15:05 — 5 min Introduction of session
11:10 15:10 — 20 min IL.6 Infant trajectories to atopic disease
Padmaja SUBBARAO
11:30 15:30 — 10 min IL.7 The McGill University Hospital Center for Adult Atopic Dermatitis: Patient-oriented research
Carolyn JACK
11:40 15:40 — 10 min OL.13 Development of “Living with eczema”, an educational animated video for children with moderate to severe atopic dermatitis aiming at reducing disease burden
Danielle MARCOUX
11:50 15:50 — 10 min IL.8 Atopic Dermatitis in Canadian Indigenous Peoples: results from a systematic scoping review on indigenous skin disease in North America
Rachel ASINIWASIS
12:00 16:00 — 10 min Summary and unmet needs
Rachel ASINIWASIS + Robert BISSONNETTE + Padmaja SUBBARAO
12:10 – 13:50 16:10 – 17:50 Lunch and Visit Exhibits
13:00 – 13:30 17:00 – 17:30 e-Poster Presentation 3

Scientific Session 5: Itch and Pain / Therapeutic Patient Education

13:50 – 15:05 17:50 – 19:05 Moderators: Natalie CUNNINGHAM + Sunil KALIA
13:50 17:50 — 5 min Introduction of session
13:55 17:55 — 20 min IL.9 Itch and pain: Unraveling the symptomatic burden of atopic dermatitis
Raj CHOVATIYA
14:15 18:15 — 10 min OL.14 Type 2 cytokines sensitize human sensory neurons to itch-associated stimuli
Madison MACK
14:25 18:25 — 10 min OL.15 Efficacy and sustainability of a four-hour structured compact patient education program for atopic dermatitis patients – A prospective monocentric trial
Teodora PUMNEA
14:35 18:35 — 10 min OL.16 Results of two online randomised controlled trials of the Eczema Care Online intervention for parents/carers of children and young people with eczema
Kim THOMAS
14:45 18:45 — 10 min OL.17 Functional somatosensory adaptation to acute stress is diminished in atopic dermatitis
Macarena TEJOS-BRAVO
14:55 18:55 — 10 min Summary and unmet needs
Raj CHOVATIYA + Natalie CUNNINGHAM + Sunil KALIA
15:05 – 15:35 19:05 – 19:35 Refreshment break in the Exhibit Hall

Scientific Session 6: Quality of Life & Comorbidities

15:35 – 16:30 19:35 – 20:30 Moderators: Philippe BEGIN + Marissa JOSEPH
15:35 19:35 — 5 min Introduction of session
15:40 19:40 — 20 min IL.10 How might evolving therapies for atopic dermatitis change comorbidities and perspectives on quality-of-life impact and outcomes?
Lawrence EICHENFIELD
16:00 20:00 — 10 min OL.18 The impact of systemic treatment of atopic dermatitis on depressive symptoms: a prospective clinical cohort study
Lina IVERT
16:10 20:10 — 10 min OL.19 Patients’ and caregivers’ experiences with atopic dermatitis-related burden, medical care, and treatments in 8 countries
Korey CAPOZZA
16:20 20:30 — 10 min Summary and unmet needs
Philippe BEGIN + Lawrence EICHENFIELD + Marissa JOSEPH

Plenary Session 7: Building global Atopic Dermatitis awareness

16:35 – 17:10 20:35 – 21:10 Moderator: Rachel ASINIWASIS
16:35 20:35 — 5 min Introduction of session
16:40 20:40 — 20 min IL.11 How to include atopic dermatitis and common chronic skin diseases within the WHO strategic framework for the integrated control and management of skin NTDs
Alain TAIEB
17:00 21:00 — 10 min Q&A discussion
Rachel ASINIWASIS + Alain TAIEB
19:00 – 22:00 23:00 – 02:00 GALA Dinner and Rajka Award: Le Windsor Ballrooms (offsite)
Presentation of RAJKA Medals by Mrs Susanne RAJKA to the two awardees (2020 + 2022).
as of september 02, 2022
Time (EDTUTC)

Wednesday, October 19th, 2022

07:45 – 09:00 11:45 – 13:00 Continental Breakfast
08:15 – 08:45 12:15 – 12:45 e-Poster Presentation 4

Scientific Session 8: Technology and AD

09:00 – 10:35 13:00 – 14:35 Moderators: Joseph LAM + Miriam WEINSTEIN
09:00 13:00 — 5 min Introduction of session
09:05 13:05 — 20 min IL.12 Specific considerations when using teledermatology to diagnose and manage atopic dermatitis
Trevor CHAMPAGNE
09:25 13:25 — 10 min OL.20 Recency bias in weekly POEM recording and its effects on POEM prediction
Ariane DUVERDIER
09:35 13:35 — 10 min OL.21 Fully automated assessment of Atopic Dermatitis severity from real-world digital images
Reiko TANAKA
09:45 13:45 — 10 min OL.22 Personalised predictions of atopic dermatitis severity dynamics and treatment recommendations using a Bayesian machine learning approach
Reiko TANAKA
09:55 13:55 — 10 min OL.23 Skin testing to determine Atopic Dermatitis risk: an observational birth cohort study
John CHITTOCK
10:05 14:05 — 10 min OL.24 Feasibility of a Digital Therapeutic for Patients With Atopic Dermatitis: Analysis of Engagement, Retention and Acceptability
Sigríður L. GUÐMUNDSDÓTTI
10:15 14:15 — 10 min OL.25 Assessing properties of eczema skin with spectroscopy
Sunil KALIA
10:25 14:25 — 10 min Summary and unmet needs
Joseph LAM + Trevor CHAMPAGNE + Miriam WEINSTEIN
10:35 – 11:05 14:35 – 15:05 Refreshment break in the Exhibit Hall

Scientific Session 9: ISAD Fellow Research

11:05 – 11:40 15:05 – 15:40 Moderators: Michele RAMIEN + Kenji KABASHIMA + Peter SCHMID-GRENDELMEIER
11:05 15:05 — 5 min Introduciton of session
11:10 15:10 — 10 min OL.26 Improvement of the global management of Atopic Dermatitis by Teledermatology in peripheral health centres in Togo (TeleAD)
Julienne TECLESSOU
11:20 15:20 — 10 min IL.13 Leaning on epidemiology and evidence-based medicine during the translational revolution
Aaron DRUCKER
11:30 15:30 — 10 min Summary and unmet needs
Michele RAMIEN + Kenji KABASHIMA + Peter SCHMIDT-GRENDELMEIER

Scientific Session 10: Novel and targeted management of AD – part 1

11:45 – 12:10 15:45 – 16:10 Moderator: Melinda GOODERHAM
11:45 15:45 — 5 min Introduction of session
11:50 15:50 — 20 min IL.14 Therapeutic agents for atopic dermatitis in 2022 and beyond
Andreas WOLLENBERG
12:10 – 13:10 16:10 – 17:10 Lunch and Visit Exhibits

Scientific Session 10: Novel and targeted management of AD – part 2

13:10 – 15:05 17:10 – 19:05 Moderator: Melinda GOODERHAM
13:10 17:10 — 5 min Introduction to part 2
13:15 17:15 — 10 min OL.27 A randomized controlled trial protocol assessing the effectiveness, safety and cost-effectiveness of methotrexate versus ciclosporin in the treatment of severe atopic eczema in children: The TREatment of severe Atopic eczema Trial (TREAT)
Carsten FLOHR
13:25 17:25 — 10 min OL.28 The effects of systemic immunomodulatory treatments on COVID-19 outcomes in patients with atopic dermatitis: results from the global SECURE-AD registry
Conor BRODERICK
13:35 17:35 — 10 min OL.29 Clinical and histopathological characterization of atypical lymphoid reactions in patients with atopic dermatitis treated with new advanced systemic therapies
Celeste BOESJES
13:45 17:45 — 10 min OL.30 The pathogenesis and course of ocular surface disease during dupilumab treatment in atopic dermatitis patients
Roselie ACHTEN
13:55 17:55 — 10 min OL.31 Living network meta-analysis of systemic treatments for atopic dermatitis
Aaron DRUCKER
14:05 18:05 — 10 min OL.32 Patient-centered dupilumab dosing regimen leads to successful dose reduction in persistently controlled atopic dermatitis.
Lotte SPEKHORST
14:15 18:15 — 10 min OL.33 Recapture of response with tralokinumab every second week in patients with moderate to severe atopic dermatitis relapsing after a step down to every 4 week dosing
Eric SIMPSON
14:25 18:25 — 10 min OL.34 Amlitelimab reduces serum IL-13 in a phase 2A clinical trial in atopic dermatitis without impacting T-cell expansion in a T-cell recall assay
Michael CORK
14:35 18:35 — 10 min OL.35 Efficacy and safety of CM310 in moderate-to-severe atopic dermatitis: results from a multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled phase 2B trial in China
Jianzhong ZHANG
14:45 18:45 — 10 min OL.36 Dupilumab inhibits expression of fibronectin and fibrinogen, skin proteins that regulate Staphylococcus Aureus adhesion to atopic dermatitis skin
Elena GOLEVA
14:55 18:55 — 10 min Summary and unmet needs
Melinda GOODERHAM + Andreas WOLLENBERG

Closing Remarks

15:05 – 15:30 19:05 – 19:30 Moderators: Danielle MARCOUX + Michele RAMIEN
15:00 19:00 — 10 min ISAD, IEC, Opened, IPSD/ESPD/SPD, Patients
15:10 19:10 — 20 min ISAD 2022 Closing Remarks
Danielle MARCOUX + Michele RAMIEN
as of september 02, 2022